Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης



Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρωτολειτούργησε το 1934-35 με πρώτο Επόπτη του Σχολείου τον μεγάλο Έλληνα παιδαγωγό Αλέξανδρο Δελμούζο και Διευθυντή του τον επίσης σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα Βασίλειο Τατάκη. Από τότε πέρασαν και άφησαν ανεξίτηλο το πέρασμά τους μεγάλοι δάσκαλοι και πνευματικοί άνθρωποι. Ο Γιώργος Θέμελης, ο Ιωάννης Ξηροτύρης, ο Πολύκλειτος Ρέγκος, ο Σαράντος Παυλέας, ο Κωνσταντίνος Μπότσογλου, ο Νίκος Παραλής είναι μόνο μερικές περιπτώσεις σημαντικών πνευματικών ανθρώπων.
Το Πειραματικό Σχολείο είχε την τύχη να στεγαστεί σε οίκημα που σχεδιάστηκε με τη φροντίδα και την αισθητική του μεγάλου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, οίκημα που ακόμη και σήμερα αποτελεί κόσμημα για την Πόλη μας.
Σήμερα το Πειραματικό Σχολείο, όντας πλέον και Πρότυπο, αναζητεί έναν νέο δρόμο που αποτελεί όμως συνέχεια της σπουδαίας του παράδοσης.

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Λογοτεχνικές αναγνώσεις. Κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Θεωρητικής Κατεύθυνσης

Διαβάζοντας Λογοτεχνία: Λογοτεχνικό αναλόγιο της Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ Λυκείου

    Μπορεί ένα εξεταζόμενο μάθημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις να μας ταξιδέψει σε χώρους μαγικούς και ονειρεμένους; Φαίνεται ότι μπορεί...
     Την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013, την τελευταία ημέρα πριν τις Διακοπές του Πάσχα και δεκαεννέα ημέρες προτού αρχίσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις (οι υποψήφιοι μετρούν τις ημέρες), τέσσερις μαθήτριες της Θεωρητικής Κατεύθυνσης της Γ Λυκείου "κατέφυγαν" σ᾽έναν "ιερό" χώρο του Σχολείου μας, στη Βιβλιοθήκη, όπου και διάβασαν τα αγαπημένα τους αποσπάσματα από τα κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Πρόκειται για "Κείμενα που μας βασάνισαν, αλλά και μας μάγεψαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς", όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες. 

     Διάβασαν αποσπάσματα από τα παρακάτω κείμενα:
Γιώργη Παυλόπουλου, Τα αντικλείδια
Νίκου Εγγονόπουλου, Ποίηση 1949
Μανόλη Αναγνωστάκη, Στον Νίκο Ε...
Γιώργου Ιωάννου, Στου Κεμάλ το σπίτι
Γιώργου Ιωάννου, Μες στους προσφυγικούς συνοικισμούς
Κων/νου Καβάφη, Μελαγχολία του Ιάσωνος Κλεάνδρου ποιητού εν Κομμαγηνή· 595 μ.Χ. 
Γεωργίου Βιζυηνού, Το αμάρτημα της μητρός μου
Μαρίας Πολυδούρη, Μόνο γιατί μ´αγάπησες
Δ. Σολωμός, Κρητικός
Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντης, Όνειρο στο κύμα


   Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης ακούγεται μουσική από το cd της Ελένης Καραΐνδρου Concert in Athens.


Δείτε το βιντεάκι που γυρίσαμε στη Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας. Τα κείμενα της Λογοτεχνίας διαβάζουν οι μαθήτριες της Θεωρητικής Κατεύθυνσης: Μπάτου Αδαμαντία, Φάρρα Αγάπη, Ναθαναηλίδου Ειρήνη, Τσολακίδου Χρυσάνθη.




Το εξώφυλλο του βιβλίου του μαθητή.

To εξώφυλλο του cd Concert in Athens με μουσική της Ελένης Καραΐνδρου από τη συναυλία που έδωσε στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.


http://ecm.mikri-arktos.gr/disc/ecmconcert_in_athens/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου