Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΤο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρωτολειτούργησε το 1934-35 με πρώτο Επόπτη του Σχολείου τον μεγάλο Έλληνα παιδαγωγό Αλέξανδρο Δελμούζο και Διευθυντή του τον επίσης σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα Βασίλειο Τατάκη. Από τότε πέρασαν και άφησαν ανεξίτηλο το πέρασμά τους μεγάλοι δάσκαλοι και πνευματικοί άνθρωποι. Ο Γιώργος Θέμελης, ο Ιωάννης Ξηροτύρης, ο Πολύκλειτος Ρέγκος, ο Σαράντος Παυλέας, ο Κωνσταντίνος Μπότσογλου, ο Νίκος Παραλής είναι μόνο μερικές περιπτώσεις σημαντικών πνευματικών ανθρώπων.
Το Πειραματικό Σχολείο είχε την τύχη να στεγαστεί σε οίκημα που σχεδιάστηκε με τη φροντίδα και την αισθητική του μεγάλου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, οίκημα που ακόμη και σήμερα αποτελεί κόσμημα για την Πόλη μας.
Σήμερα το Πειραματικό Σχολείο, όντας πλέον και Πρότυπο, αναζητεί έναν νέο δρόμο που αποτελεί όμως συνέχεια της σπουδαίας του παράδοσης.

Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012

Τραγούδια για την αγάπη: Μ. Χατζιδάκις, Ένα Τριαντάφυλλο στο στήθος


Ένα Τριαντάφυλλο στο στήθος: ένα τραγούδι για το θεατρικό έργο του Τέννεσση Ουίλιαμς 

    Πραγματικά με αιφνιδίασε για την επιλογή του ο συνάδελφος μαθηματικός Γουναρόπουλος (στην εργασία της Α Λυκείου για τα τραγούδια της αγάπης, όπως διαπιστώνετε, έχουμε και συμμετοχή από συναδέλφους). Μας προτείνει ένα τρυφερό "ανοιξιάτικο" τραγούδι  σε μουσική και στίχους του Μάνου Χατζιδάκι. Οι στίχοι μεταφέρουν εικόνες από τη μελωδία της αγάπης σ' έναν ονειρικό κήπο με λουλούδια...
            Ο Μάνος Χατζιδάκις είχε γράψει τη μουσική για την παράσταση του έργου του γνωστού Αμερικανού συγγραφέα Τέννεσση Ουίλιαμς Ένα τριαντάφυλλο στο στήθος που ανέβηκε από το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν το 1956.

Ο Κάρολος Κουν ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης το 1942. Για την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης, βλ. http://www.theatro-technis.gr/Home.aspx


Τίτλος τραγουδιού: Ένα τριαντάφυλλο στο στήθος
Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις
Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
Πρώτη εκτέλεση: Νανά Μούσχουρη


Άλλες ερμηνείες:
Αρλέτα,Έλλη Πασπαλά


Είχε σημάνει ο εσπερινός θυμάμαι
που γέμισε ο ουρανός πουλιά.
Καθώς στεκόσουν πλάι μου θυμάμαι
σε πήρα και σε σήκωσα ψηλά.

Κυλάν τα σύννεφα και τρέχει η φωνή μου
να την ακούσεις και να 'ρθεις.
Και μες στο κήπο αφήνω το κορμί μου
κρυμμένο στα λουλούδια να το βρεις.

Σ' αναζητώ κάθε πρωί στο περιβόλι.
Με τη δροσιά, με το νοτιά καίγομαι όλη.
Δυό τριαντάφυλλα μαζεύω στη ποδιά μου
που σαν έρθεις να μυρίζουν τα μαλλιά μου. (δις)

Για δες τη νύχτα πως ο κήπος μας δακρύζει
καθώς ο αγέρας το τραγούδι σου σφυρίζει.Ο ίδιος προτείνει και το παρακάτω βίντεο για να το ακούσουμε με την εξαιρετική ερμηνεία της Έλλης Πασπαλά.Εγώ όμως βρήκα και μία σπάνια εκτέλεση του τραγουδιού από το αρχείο της ΕΡΤ. Ο Χατζιδάκις στο πιάνο και ερμηνεύει η Νάνα Μούσχουρη που ήταν και η πρώτη ερμηνεύτρια του τραγουδιού.

Οι συντελεστές της ιστορικής θεατρικής παράστασης του Θεάτρου Τέχνης του Κ. Κουν ήταν:
συγγραφέας: Ουίλλιαμς Τέννεσση
Θεατρική περίοδος: 1956-1957
Μετάφραση : Πλωρίτης Μάριος
Σκηνοθεσία : Κουν Κάρολος
Σκηνικά : Στεφανέλλης Γιάννης
Μουσική : Χατζιδάκις Μάνος
Διανομή
Αγγελίδου Ν., Λαζάνης Γ., Σαββοπούλου Τ., Ζαβιτσιάνου Β., Μπάλλας Δ., Χρηστίδης Μ., Μπάκας Κ., Καββαδία Τ., Κωνσταντάρου Μ., Πανταζοπούλου Α., Βούλγαρη Μ., Μπιρμπίλης Ν.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου