Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης



Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρωτολειτούργησε το 1934-35 με πρώτο Επόπτη του Σχολείου τον μεγάλο Έλληνα παιδαγωγό Αλέξανδρο Δελμούζο και Διευθυντή του τον επίσης σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα Βασίλειο Τατάκη. Από τότε πέρασαν και άφησαν ανεξίτηλο το πέρασμά τους μεγάλοι δάσκαλοι και πνευματικοί άνθρωποι. Ο Γιώργος Θέμελης, ο Ιωάννης Ξηροτύρης, ο Πολύκλειτος Ρέγκος, ο Σαράντος Παυλέας, ο Κωνσταντίνος Μπότσογλου, ο Νίκος Παραλής είναι μόνο μερικές περιπτώσεις σημαντικών πνευματικών ανθρώπων.
Το Πειραματικό Σχολείο είχε την τύχη να στεγαστεί σε οίκημα που σχεδιάστηκε με τη φροντίδα και την αισθητική του μεγάλου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, οίκημα που ακόμη και σήμερα αποτελεί κόσμημα για την Πόλη μας.
Σήμερα το Πειραματικό Σχολείο, όντας πλέον και Πρότυπο, αναζητεί έναν νέο δρόμο που αποτελεί όμως συνέχεια της σπουδαίας του παράδοσης.

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης, ζωγραφίζοντας ποίηση

     Σας παρουσιάζω τρία κολάζ των ζωγραφιών των μαθητριών και μαθητών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που επεξεργάστηκε η συνάδελφος Βούλα Λιόλιου. Τα κολάζ αποτελούνται από ζωγραφιές που οι μαθήτριες και οι μαθητές εμπνεύστηκαν από το ποίημα που έγραψαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Λογοτεχνίας.

Το ποίημα

Ωδή σε μια εποχή που χάνεται

Κόκκινο· 
αίμα κυλάει
πληγές ανοιχτές
στο παιδικό παιχνίδι

Καλπάζει 
τρελό
το καρουζέλ
της ζωής μας
Μπαλόνια πετούν
στον αχό
χάνονται...

Θόρυβος· 
τα γέλια
η πόλη
καταπίνει...

Κόκκινο
αίμα κυλάει
στην αποκαθήλωση
του ανθρώπου.

Ωδή σε μια εποχή που χάνεται
Ωδή σε μια εποχή που χάνεται

Ωδή σε μια εποχή που χάνεται


Ζωγραφίζοντας το ποίημα τους!








Λεπτομέρειες για τη διαθεματική δραστηριότητα στα μαθήματα Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης και Εικαστικά, βλ. http://piramatikoneiroland.blogspot.gr/2012/04/blog-post_23.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου