Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης



Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρωτολειτούργησε το 1934-35 με πρώτο Επόπτη του Σχολείου τον μεγάλο Έλληνα παιδαγωγό Αλέξανδρο Δελμούζο και Διευθυντή του τον επίσης σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα Βασίλειο Τατάκη. Από τότε πέρασαν και άφησαν ανεξίτηλο το πέρασμά τους μεγάλοι δάσκαλοι και πνευματικοί άνθρωποι. Ο Γιώργος Θέμελης, ο Ιωάννης Ξηροτύρης, ο Πολύκλειτος Ρέγκος, ο Σαράντος Παυλέας, ο Κωνσταντίνος Μπότσογλου, ο Νίκος Παραλής είναι μόνο μερικές περιπτώσεις σημαντικών πνευματικών ανθρώπων.
Το Πειραματικό Σχολείο είχε την τύχη να στεγαστεί σε οίκημα που σχεδιάστηκε με τη φροντίδα και την αισθητική του μεγάλου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, οίκημα που ακόμη και σήμερα αποτελεί κόσμημα για την Πόλη μας.
Σήμερα το Πειραματικό Σχολείο, όντας πλέον και Πρότυπο, αναζητεί έναν νέο δρόμο που αποτελεί όμως συνέχεια της σπουδαίας του παράδοσης.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Στην αρχαία ελληνική κουζίνα: διδάσκοντας, μαγειρεύοντας και τρώγοντας μία αρχαία ελληνική συνταγή

Ώνια και Εστία στην Ελληνιστική Θεσσαλονίκη: μία διαθεματική δραστηριότητα του Α1 Γυμνασίου του Σχολείου μας στα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και της Ιστορίας


  Μετά από τον πολιτιστικό μας περίπατο με τις μαθήτριες και τους μαθητές του Α1 Γυμνασίου στην Ελληνιστική Αγορά της Θεσσαλονίκης (βλ. http://piramatikoneiroland.blogspot.com/search/label/Α%20Γυμνασίου-διαθεματική%20δραστηριότητα) συνεχίσαμε στο σχολείο τη διαθεματική δραστηριότητα στα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και της Ιστορίας.


   Στο μάθημα της ιστορίας μάθαμε για τα αρχαία οικιακά σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες στην καθημερινότητά τους και στο μάθημα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας προσεγγίσαμε το κείμενο μίας ελληνιστικής συνταγής για τηγανίτες που διασώζει ο Γαληνός. Στη συνέχεια η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με την παρασκευή των τηγανιτών σύμφωνα με τη συνταγή, ενώ παράλληλα οι μαθήτριες και οι μαθητές δραματοποίησαν διαλόγους στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Η εκτέλεση της συνταγής και οι δραματοποιήσεις έγιναν στην κουζίνα του σπιτιού που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου μας όπου παλιά έμενε ο επιστάτης με την οικογένειά του. 

   Η συνταγή του Γαληνού προέρχεται από το έργο του Περί τν ν τας τροφας δυνάμεων, το οποίο έχει ως θέμα τις δυνάμεις των τροφών. Ο Γαληνός, ο μεγαλύτερος γιατρός της αρχαιότητας μετά τον Ιπποκράτη, γεννήθηκε στην Πέργαμο το 129 μ.Χ. Στο πλούσιο έργο του αντιμετωπίζει το ανθρώπινο σώμα ως ενιαίο σύνολο που στην υγιή του κατάσταση το χαρακτηρίζει η απόλυτη ισορροπία και το μέτρο. 

Η συνταγή
   
   Ο μν ον ταγηνται παρ τος ττικος νομαζόμενοι, παρ’ μν δ τος κατ τν σίαν λλησι τηγανται, σκευάζονται δι’ λαίου μόνου. Βάλλεται δ τ μν λαιον ες τάγηνον πικείμενον κάπν πυρί, καταχεται δ’ ατ θερμανθέντι τ τν πυρν λευρον δατι δεδευμένον πολλ. [...] Τηνικατα δ’ δη κα στρέφουσιν ο σκευάζοντες ατ, τν μν νωθεν πιφάνειαν ργαζόμενοι κάτωθεν, ς μιλεν τ ταγήν, τ δ’ ατάρκως ψημένον,  κάτωθεν ν πρότερον, ες ψος νάγοντες, ς πιπολς εναι, κπειδν δη κα τ κάτω παγ, στρέφουσιν αθις ατ δίς που κα τρίς, ρχιπερ ν λον μαλς ατος ψσθαι δόξ. [...] τινς ατ μιγνύουσι μέλιτος.
(Γαληνός, Περί τν ν τας τροφας δυνάμεων, 1.3)

Λεξιλόγιο
καταχεῖται του ρ. καταχέω = χύνω πάνω σε κάτι
πυρός, ὁ = το σιτάρι
δεδευμένον, μτχ. του ρ. δεύω = υγραίνω, ποτίζω με υγρό, βρέχω
τηνικαῦτα, επίρ. = τότε
ὁμιλεῖν, απαρ. του ρ. ὁμιλῶ = μιλάω, (εδώ) εφάπτομαι
ἐπιπολῆς, επίρ. = πάνω στην επιφάνεια
παγόω = παγώνω, πήζω

Για τη συνταγή, βλ.  Andrew Dalby -  Sally Grainger, Η μαγειρική της αρχαιότητας, μτφρ. Ν. Ζωγράφου, Αθήνα, Παπαδήμας, 2001.

Οι μαθήτριες και μαθητές του Α1 Γυμνασίου περιμένουν έξω από το σπιτάκι του επιστάτη του σχολείου μας να ετοιμασθούν οι τηγανίτες.

Οι πρώτες τηγανίτες έχουν ετοιμασθεί.

Τρώγοντας τις τηγανίτες.

Οι τηγανίτες γίνονται ανάρπαστες.

Η Ελπίδα, η Δήμητρα και η Νένα προσφέρουν τηγανίτες στο διευθυντή του Σχολείου μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου