Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΤο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρωτολειτούργησε το 1934-35 με πρώτο Επόπτη του Σχολείου τον μεγάλο Έλληνα παιδαγωγό Αλέξανδρο Δελμούζο και Διευθυντή του τον επίσης σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα Βασίλειο Τατάκη. Από τότε πέρασαν και άφησαν ανεξίτηλο το πέρασμά τους μεγάλοι δάσκαλοι και πνευματικοί άνθρωποι. Ο Γιώργος Θέμελης, ο Ιωάννης Ξηροτύρης, ο Πολύκλειτος Ρέγκος, ο Σαράντος Παυλέας, ο Κωνσταντίνος Μπότσογλου, ο Νίκος Παραλής είναι μόνο μερικές περιπτώσεις σημαντικών πνευματικών ανθρώπων.
Το Πειραματικό Σχολείο είχε την τύχη να στεγαστεί σε οίκημα που σχεδιάστηκε με τη φροντίδα και την αισθητική του μεγάλου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, οίκημα που ακόμη και σήμερα αποτελεί κόσμημα για την Πόλη μας.
Σήμερα το Πειραματικό Σχολείο, όντας πλέον και Πρότυπο, αναζητεί έναν νέο δρόμο που αποτελεί όμως συνέχεια της σπουδαίας του παράδοσης.

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

Τραγούδια για την αγάπη: Το χρώμα της αγάπης

Λουδοβίκος των Ανωγείων, Ποιο το χρώμα της αγάπης.

Για τη φράση "η αγάπη είναι πολύχρωμη" που, όταν ειπώθηκε στο μάθημα, με είχε αιφνιδιάσει ευχάριστα, η Βασιλεία προτείνει το τραγούδι Ποιο το χρώμα της Αγάπης του Λουδοβίκου των Ανωγείων. Η ίδια γράφει για αυτή την επιλογή της:

Tο τραγούδι «Ποιο το χρώμα της αγάπης» είναι γραμμένο ακολουθώντας τον τυπικό ρυθμό της μαντινάδας, καθώς ο Λουδοβίκος είναι Κρητικός καλλιτέχνης από τα Ανώγεια. Το τραγούδι αυτό, το τραγουδήσαμε στην γιορτή των Χριστουγέννων με θέμα την «ΑΓΑΠΗ»Στίχοι: Λουδοβίκος των Ανωγείων
Μουσική: Λουδοβίκος των Ανωγείων
Πρώτη εκτέλεση: Λουδοβίκος των Ανωγείων


Ποιο το χρώμα της αγάπης
ποιος θα μου το βρει;

Να 'ναι κόκκινο σαν ήλιος
θα καίει σαν φωτιά.
Κίτρινο σαν το φεγγάρι
θα 'χει μοναξιά.

Να 'χει τ' ουρανού το χρώμα
θα 'ναι μακριά.
Να 'ναι μαύρο σαν τη νύχτα
θα 'ναι πονηρή.

Ποιο το χρώμα της αγάπης
ποιος θα μου το βρει;

Να 'ναι άσπρο συννεφάκι
φεύγει και περνά.
Να 'ναι άσπρο γιασεμάκι
στον ανθό χαλά.
Να 'ναι άσπρο γιασεμάκι
στον ανθό χαλά.

Να 'ναι το ουράνιο τόξο
που δεν πιάνεται
Όλο φαίνεται πως φτάνω
κι όλο χάνεται.
Όλο φαίνεται πως φτάνω
κι όλο χάνεται.

Ποιο το χρώμα της αγάπης
ποιος θα μου το βρει;
               Η αγάπη είναι πολύχρωμη. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου