Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΤο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρωτολειτούργησε το 1934-35 με πρώτο Επόπτη του Σχολείου τον μεγάλο Έλληνα παιδαγωγό Αλέξανδρο Δελμούζο και Διευθυντή του τον επίσης σπουδαίο Έλληνα επιστήμονα Βασίλειο Τατάκη. Από τότε πέρασαν και άφησαν ανεξίτηλο το πέρασμά τους μεγάλοι δάσκαλοι και πνευματικοί άνθρωποι. Ο Γιώργος Θέμελης, ο Ιωάννης Ξηροτύρης, ο Πολύκλειτος Ρέγκος, ο Σαράντος Παυλέας, ο Κωνσταντίνος Μπότσογλου, ο Νίκος Παραλής είναι μόνο μερικές περιπτώσεις σημαντικών πνευματικών ανθρώπων.
Το Πειραματικό Σχολείο είχε την τύχη να στεγαστεί σε οίκημα που σχεδιάστηκε με τη φροντίδα και την αισθητική του μεγάλου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη, οίκημα που ακόμη και σήμερα αποτελεί κόσμημα για την Πόλη μας.
Σήμερα το Πειραματικό Σχολείο, όντας πλέον και Πρότυπο, αναζητεί έναν νέο δρόμο που αποτελεί όμως συνέχεια της σπουδαίας του παράδοσης.

Κυριακή, 18 Μαρτίου 2012

Τραγούδι για την αγάπη: Τhe Beatles, All you need is love

O Χρηστομάνος προτείνει ένα πραγματικά κλασικό τραγούδι για την αγάπη, το πολύ γνωστό τραγούδι των Beatles All you need is love (To μόνο που χρειάζεσαι είναι αγάπη).


  Είναι ένα ιστορικό τραγούδι, γιατί γράφτηκε από τον John Lennon, για να παρουσιαστεί στην πρώτη παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση που έγινε δια μέσου δορυφόρου στις 27 Ιουνίου 1967. To ΒΒC είχε αναθέσει στους Beatles να συμμετάσχουν, εκ μέρους της Βρετανίας, σ' αυτήν την πρώτη παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση, την οποία παρακολούθησαν 400.000.000 θεατές από 26 χώρες. Για αυτό, οι Beatles παρουσίασαν ένα τραγούδι με απλά λόγια και πολύ σαφές μήνυμα που θα γινόταν εύκολα κατανοητό από διαφορετικούς λαούς. Νομίζω δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρο μήνυμα από αυτό που εκφράζει ο στίχος To μόνο που χρειάζεσαι είναι αγάπη... Το τραγούδι ερμηνεύτηκε από τον John Lennon και τον Paul McCarthey.
   Ο Χρηστομάνος αιτιολογεί την επιλογή του: "Μου αρέσει το μήνυμα που μεταδίδει το All you need is love (Το μόνο που χρειάζεσαι είναι αγάπη). Είναι ένα χαρούμενο τραγούδι που κάθε φορά που το ακούω μου έρχονται χαρούμενες εικόνες και μου φτιάχνει τη διάθεση".


Lennon/McCartney
Love, love, love, love, love, love, love, love, love.
There's nothing you can do that can't be done.
Nothing you can sing that can't be sung.
Nothing you can say but you can learn how to play the game
It's easy.
There's nothing you can make that can't be made.
No one you can save that can't be saved.
Nothing you can do but you can learn how to be you
in time - It's easy.

All you need is love, all you need is love,
All you need is love, love, love is all you need.
Love, love, love, love, love, love, love, love, love.
All you need is love, all you need is love,
All you need is love, love, love is all you need.
There's nothing you can know that isn't known.
Nothing you can see that isn't shown.
Nowhere you can be that isn't where you're meant to be.
It's easy.
All you need is love, all you need is love,
All you need is love, love, love is all you need.
All you need is love (all together now)
All you need is love (everybody)
All you need is love, love, love is all you need.
Δείτε το βιντεάκι με την πρώτη παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση του τραγουδιού.

http://en.wikipedia.org/wiki/All_You_Need_Is_Love

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου